Aquesta primavera s'han alliberat 42 tortugues mediterrànies al Parc del Garraf, però des que el 1992 va començar el programa de reintroducció de la tortuga mediterrània (Testudo hermanni hermanni) al Parc , se n'han alliberat uns 1.200 exemplars. Els darrers, els 42 d'aquesta primavera, entre mascles, femelles i juvenils procedents tots d'un tancat d'aclimatació. Aquesta tardor, quan comencin a hivernar, s'alliberaran noves tortugues. El seguiment fet ha permès saber que la supervivència de tortugues en aquest programa ha estat un èxit i és del 75%. Actualment preparen el cens de tortugues del Parc, el qual es pretén trobar exemplars que hagin nascut en llibertat.
La tortuga terrestre mediterrània és una espècie que pràcticament s'havia extingit en molts indrets de Catalunya. Actualment es considera una espècie molt vulnerable i per això està protegida. Habita en espais oberts del clima mediterrani i la seva alimentació es basa en plantes herbàcies i mol·luscs, entre d'altres.
El seu promig de vida oscil·la entre els 60 i els 65 anys. A partir dels mesos freds de la tardor i fins a la primavera, hiverna. Al Parc del Garraf, a l'estiu, quan les temperatures són molt altes, busca llocs més protegits i a l'ombra per restar en la inactivitat. El naixement dels exemplars sol ser al setembre.
Des de començament del segle XX, la tortuga mediterrània s'ha considerat un animal domèstic, si bé es tracta d'un animal silvestre. La seva tinença i cria en captivitat està actualment penalitzada per llei. Al llarg dels anys, s'han produït creuaments entre exemplars de diferents subespècies i diferents tipus d'híbrids. Per aquest motiu, un dels aspectes que es tenen en compte per alliberar exemplars és la seva puresa genètica. Per això passen una selecció prèvia amb especialistes, ja que les diferències són molt petites.
Els visitants del Parc del Garraf poden veure tres exemplars de tortugues híbrides, molt similars a les autòctones, en un tancat a la Pleta, l'oficina del parc. Així mateix, el parc editarà un desplegable informatiu explicant el programa de reintroducció per a repartir-lo entre els visitants.
Formen part del projecte de reintroducció el Parc del Garraf, la Diputació de Barcelona, el Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya, i el Centre de Recuperació d'Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC). Actualment, l'Àrea d'Espais Naturals està redactant un pla general de conservació de l'espècie en l'àmbit dels espais de la Xarxa de Parcs.