Amb l’objectiu de visitar el castell de Boixadors, el Club Excursionista Anoia realitza una caminada pels voltants de Sant Pere Sallavinera, a l’Alta Anoia.
Una vegada més, el club masquefí realitza una caminada per a conèixer millor la seva comarca. L’Anoia és una comarca plena de tresors i de història, de llogarets fantàstics on trobar el silenci i poder desconnectar de la civilització. I això és el que els participants a la darrera sortida organitzada pel Club Excursionista Anoia van poder experimentar durant la visita al conjunt monumental de Boixadors.
A les 9 hores d’aquest dissabte passat, dia 9 d’abril, el grup es conformà en el Restaurant La Pala de Sant Pere Sallavinera, on un cafè resultava poca cosa en un local on la gent s’hi troba per a fer un suculent esmorzar de forquilla. Aquesta vegada els participants no arribaven només de Masquefa si no que allà s’hi van aplegar gent de Piera, Badalona i, fins i tot, de Madrid, i alguns d’ells hi participaven per a primera vegada en una sortida organitzada pel club masquefí. Així doncs, i desprès del suculent cafè amb llet, els vint i tres excursionistes es traslladaren en cotxe fins a l’estació de tren de Seguers – Sant Pere Sallavinera, o tal com indica a la façana de l’antiga estació “Segues de San Pedro Salavinera”, on s’inicià la caminada que duraria una hora fins arribar al mateix castell de Boixadors i desprès d’una mantinguda pujada, passant per la masia de Cal Gironella i la nova ermita de Sant Pere de Boixadors. Allà ja els esperava en David Hernández, persona encarregada per l’ajuntament de Sant Pere Sallavinera per a realitzar les explicacions a les visites guiades al conjunt monumental de Boixadors. Aquest espai es troba al capdamunt d’un turó de 848 metres d’altitud. Allà s’hi pot veure l’església de Sant Pere i el castell, conjunt que va ser declarat monument l’any 1949. Abans d’entrar en matèria històrica vers el castell, en David va agrair al grup i a tothom que mostra interès per a apropar-se fins al castell per a visitar-lo, no només pel fet de realitzar la visita i recorre el seu interior si no pel fet de fer-ho en aquelles contrades tant desconegudes i tant importants en un moment de la historia de Catalunya.
Sens dubte, i gràcies a les explicacions tant acurades, clares i amenes d’en David Hernández, el grup va poder imaginar-se l’activitat i el paper que va desenvolupar el castell de Boixadors en el pas del temps des del segle XI fins als moments actuals, incloent els saquejos durant la Guerra Civil i la salvació d’una imatge d’una verge com la conservació d’una costella de balena! El grup va poder visitar l’interior de l’església i del castell fins pujar al capdamunt de la torre mestra amb una elevació de 15 metres d’altura i des d’on s’hi podia observar un paisatge majestuós de la pròpia comarca de l’Anoia com la del Bages i el Solsonès, com la serralada pirinenca amb els seus punts muntanyosos més significatius encara nevats.
Més informació sobre el castell, tot i que es recomana viure l’experiència directament des del mateix enclavament i a poder ser amb visita guiada, a:
http://www.sallavinera.cat/
https://www.catalunyamedieval.es/castell-de-boixadors-sant-pere-sallavinera-anoia/
https://www.diba.cat/documents/429042/2679148/Memo+arqueo+i+histo_castell+boixadors.pdf
En acabar la visita i sota el cant dels ocells, el grup es relaxà sota el castell per a dinar. De nou al camí, la ruta passaria vora el nucli d’Els Seguers, un oratori dedicat a la Mare de Déu de Montserrat i la masia de La Remugosa per arribar finalment al punt d’inici; l’estació de tren Seguers – Sant Pere Sallavinera.
Per cloure la trobada de nou al Restaurant La Pala, on els cafès i els refrescs posaven punt final a una jornada assolellada, diferent i familiar.
La direcció del Club Excursionista Anoia vol aprofitar aquesta crònica per agrair a David Hernández la bona acollida que van rebre els participants a l’excursió durant la visita al conjunt monumental de Boixadors.