Entrevista a:

Joaquim Soler Massana


Fauna Salvatge






Entitat:
C.R.A.R.C. http://www.crarc-comam.net

Càrrec que ocupa en la entitat
: Director Tècnic del CRARC

Quina és la raó de ser de la vostra entitat?
És la conservació i gestió del patrimoni herpetològic de Catalunya, es a dir aquells animals vertebrats que tots coneixem com a rèptils i amfibis, així com l’educació medi ambiental entorn aquesta fauna.

Quins aspectes destacaries de la vostra entitat?
El fet d’esdevenir una entitat única a tot espanya, i una de les poques d’Europa que té com objectiu la conservació dels rèptils i amfibis. Aquest fet ha contribuït a fer del CRARC un centre de referència en la gestió de fauna salvatge. Per altra banda cal assenyalar la tasca educativa que gira entorn del centre i que ha resultat una oferta cultural diferenciada en el camp de la divulgació mediambiental. Com a darrera aportació del CRARC cal mencionar el gran volum d’estudis i publicacions científico-tècniques sorgides de l’activitat diària en la gestió de fauna.

Quants anys fa que hi col·labores?
Exactament fa 19 anys i un mes. Deu anys des de la vessant del voluntariat, i nou desenvolupant el que és ara la meva activitat professional.

Com hi vas entrar?
Tot va començar l’any 1988 a la fira d’Igualada. En aquella fira vaig conèixer un grup de gent de Masquefa que treballava per difondre els valor naturals de la vila i aprofundir en el coneixement de la fauna i flora del país. Així mateix oferia la possibilitat de realitzar-se com una persona que vol treballar per la conservació del món que ens envolta. Aquell embrió de l’actual CRARC, s’agrupava al voltant de l’anomenada Comissió del Medi Ambient i Protecció del Patrimoni Històric Artístic.

Quines expectatives de futur teniu?
El futur del CRARC passa per seguir treballant per la conservació dels rèptils i amfibis, tan a Catalunya com fora de terres catalanes. La biodiversitat no te fronteres. Seguir sent un pol d’atracció turístico-cultural, i sobre tot continuar sent un centre pioner en la seves tasques i un element més que defineixi la identitat de la vila de Masquefa.

Participes en alguna altra entitat/associació?
La veritat és que no tinc pràcticament hores al dia per dedicar a altra activitat que no sigui la que genera el centre. Tanmateix sempre que puc assisteixo als actes organitzats durant les festes de la vila.
Quina és la teva professió ?
La meva professió és la de gestor de fauna salvatge. Tinc la gran sort de que la meva professió coincideix amb la meva vocació.

De petit què volies ser de gran ?
El que sóc actualment, una persona dedicada a la conservació de la fauna, o com es diu actualment de la biodiversitat

En quin barri/zona vius?
Visc a Piera, no per que no m’agradi Masquefa, si no per qüestions econòmiques. Piera va ser l’única opció que vaig tenir en un moment de la meva vida.

Si no vas néixer a Masquefa, com i quan hi vas venir ?
Vaig néixer a Igualada i vaig venir a Masquefa per desenvolupar la meva vida social i laboral, tanmateix con ja us he dit no mi vaig poder quedar a viure.

Cóm veus Masquefa i el seu futur ? Què t’agrada i què no ?
Masquefa té una llarga tradició associativa i un potencial associatiu molt important, en part potenciat per l’augment de població que ha experimentat en els darrers anys. Crec que és un bon lloc per viure, tanmateix desgraciadament, té el problema que tenen la majoria de poblacions del primer i segon cinturó metropolità, l’accés a l’habitatge. El preus són força inaccessibles per a la majoria de ciutadans. Entenc però, que aquesta és una problemàtica macroeconòmica amb una solució difícil.

En quin indret de Masquefa et perdries ?
La riera de Masquefa, és un bon lloc per a passejar. És una bona caminada on podem observar ocells, petjades de mamífers, i fins i tot trobar alguna salamandra. Es a dir per tots aquells que els agrada la natura val la pena fer una escapada.

Col·lecciones alguna cosa ?
La veritat és que no col·lecciono res en especial, tanmateix, la gent que m’aprecia o els amics, solen regalar-me tortugues de ceràmica, fusta, vidre i altres materials. Hores d’ara doncs, tinc una petita col·lecció que jo mateix m’encarrego d’augmentar quan tinc l’ocasió.

Ets casat/da?
Visc en parella

Tens fills ?
Dues nenes

Quin tipus de música t’agrada ?
M’agrada quasi tota la música sempre que sigui de qualitat, sempre hi ha un tema per a cada ocasió

Practiques algun esport? Quin?
La veritat és que no practico cap dels convencionals, el meu esport és lluitar cada dia per allò que crec.

Què t’agrada fer en el teu temps de lleure ?
Les estones que pugui tenir per descansar, solen ser després de sopar, i una bona pel·lícula és sempre una cosa que m’interessa. També intento llegir tots els llibres que puc sobre temàtiques relacionades amb la meva feina, la formació continuada és un aspecte clau en tota activitat.

Ens recomanes un llibre?
Hi ha un llibre que va agradar-me molt, i com és lògic té certa relació amb la meva professió, l’obra és “La meva família i altres animals” del naturalista i escriptor britànic Gerald Durrell. Una història senzilla que narra el descobriment del mon que ens envolta vist per ell mateix quan era un jovenet.

Un desig per al futur?
Que tots i cada un de nosaltres, des de la nostra activitat diària, sigui la feina, les relacions socials, l’associacionisme, o qualsevol altra forma d’interacció entre ciutadans, tingui com objectiu difondre valors positius: amor, pau, solidaritat, educació, respecte, etc..