"Demanem a totes les parts implicades en aquesta ona de violència sense precedents d'acabar els trets indiscriminats a les zones en les què viuen civils, de respectar les lleis humanitàries internacionals i de permetre l'accés a les ajudes". Es tracta del testimoni d'un agent humanitari de Metges Sense Fronteres (Msf) que arriba telefònicament des de la capital de Somàlia, Mogadiscio.
"Vivim actualment una situació d'una gravetat sense precedents. La nostra clínica pediàtrica al barri d'Hawladag, prop del mercat de Bakara, s'ha trobat aquests dies en el centre del camp de batalla. Hem estat completament bloquejats, tancats, alguns a casa seva, d'altres a la clínica, envoltats per l'estrèpit incessant dels trets i de les bombes," explica Jelle Pentinga, coordinador d'un dels projectes de Msf a Mogadiscio.
Finalment, hem estat evacuats cap a la zona del K4 ('Quilòmetre 4'), en la carretera que porta a l'aeroport, però les activitats de la clínica han hagut de ser interrompudes... De moment, intentem treballar amb clíniques ambulants i itinerants", prossegueix Jelle Pentinga. Però la situació és cada vegada més difícil : "El personal mèdic somali, que treballa amb nosaltres i que és majoritària en els nostres equips, pateix com a tothom aquí, a Mogadiscio, els efectes devastadors dels combats.
Alguns han fugit, altres s'han quedat per deure moral, però han fet marxar les seves famílies, que han deixat la ciutat, com ho han fet desenes de milers d'altres persones. Segons les últimes estimacions de les Nacions Unides, 173.000 persones han fugit de la capital de Somàlia en el transcurs de les dues últimes setmanes. "Però a Mogadiscio - afegeix el Sr. Pentinga - van apareixent assentaments de persones desplaçades internament i dels milers de residents que no tenen els mitjans econòmics per anar-se'n. Per a aquests darrers, la situació és vertaderament tràgica, ja que han d'arriscar la seva vida si volen adquirir aliments. I és encara més difícil desplaçar-se i rebre informació sobre el que està passant ja que per decisió del govern s'han tancat les principals emissores radiofòniques de Mogadiscio: les ràdios Shabelle, Simba i Banadir.
" Això constitueix un problema per als habitants i per a nosaltres, agents humanitaris," comenta el coordinador de Msf que, cada matí, com tots els seus col•legues, escolta les notícies a la ràdio. "Avui fins i tot, havíem de preparar un comunicat que hauria estat transmès a aquestes ràdios per informar del tancament provisional de la clínica d'Hawladag, però les ràdios han estat tancades... ".
En el transcurs de les dues últimes setmanes, a causa de forts combats entre militars etíops, que sostenen el govern federal de transició somali, i insurgents, i també a causa d'atacs i d'assassinats dirigits, més d'un centenar de persones han estat mortes a Mogadiscio. "En aquestes circumstàncies - conclou l'holandès Jelle Pentinga -, quedar-se aquí esdevé una qüestió de vida o de mort. Fins ara, hem decidit continuar el nostre treball d'assistència, amb tots els límits imposats per les violències i conscients del fet que el nostre personal corre greus riscs. Però ignoro verdaderament quines seran les nostres pròximes decisions... i aquest dubte em turmenta a cada instant".
Notícia de l’agencia cristiana de notícies Flama.
www.flama.info