GR11: El CEA arriba a Andorra desprès d’un parell de jornades molt llargues

Club Excursionista Anoia
07/08/2010

Comparteix
Sortint del Refugi de Illa

El passat dissabte, 31 de juliol, quatre membres del Club Excursionista Anoia de Masquefa, assoliren terres andorranes en el seu desig de creuar Els Pirineus. Amb l’objectiu d’arribar al Cantàbric seguint les etapes del Sender de Gran Recorregut GR11, els muntanyencs masquefins ja han cobert el tram comprès entre Cap de Creus (Alt Empordà) i Encamp (Andorra). Degut al seu ampli calendari, el CEA nomes pot dedicar al voltant de cinc sortides cada any, d’un o dos dies, per anar realitzant aquesta travessa transpirinenca, però, poc a poc, van avançant cap al seu final.
Aquest cap de setmana passat, realitzaren un tram molt dur però, això va servir per fer un gran pas endavant. Els quatre caminants, van iniciar el seu camí just allà on l’havien deixat el passat 1 de maig; al Refugi de Malniu (Meranges – La Cerdanya). Cobririen una distància de 28,7 kms. amb un desnivell total acumulat de +1385 mts. – 2160 mts. realitzant la totalitat de la pujada durant la primera jornada. Aquesta, compresa entre Malniu i el Refugi de l’Illa, es va cobrir en 7:35 hores. Enrere es deixava el fantàstic paisatge de La Cerdanya; la serra del Puigmal, la Tossa d’Alp, la Serra del Cadí i la plana comarcal, per trobar-ne un altre també encantador. Fortes pujades i baixades acompanyaven als excursionistes que havien d’aturar-se sovint per revisar el mapa i reconèixer els voltants per on passaven; cims, llacs, valls... fer fotos i hidratar-se. Indrets concrets que marcaven fites damunt del paper i que ajudaven a fer el camí més portador; el Refugi de Joaquim Folch o d’Engorgs, els Estanys dels Minyons i el de la Portella situats pintorescament sota mateix del Puigpedrós (2914mts), arribar a l’ample Portella d’Engorgs salvant una petita glacera per saltar a Vall de la Llosa, on el fort desnivell negatiu els conduí a la Cabana dels Esparvers on aquest es transformà fortament en positiu. Aquest precisament, va ser el tram més dur de tota la travessa. Desnivell, distància i el cansament acumulat a les cames, transformà tot el fantàstic del camí en una necessitat impetuosa d’arribar al Refugi. Una senzilla tanca de filferro, com la que limita el pas del bestiar d’un camp a un altre, delimitava la frontera entre Catalunya i Andorra. Sobtadament, el paisatge canvià. L’Estany de l’Illa donava la benvinguda als caminants, indicant que el final de la jornada estava a prop. Als pocs metres, s’arribà al Refugi de l’Illa (2480mts). Amb un poupurri de colors i procedències, el refugi guardava una amable benvinguda als membres del CEA. L’ambient excursionista i fraternal que comporta un refugi d’alta muntanya com el Refugi de l’Illa, va fer d’aquella nit una vetllada inoblidable, on uns i altres intercanviaven experiències que eren escoltades amb interès per la resta, i poder així, prendre nota pel camí que uns i altres prendrien el dia següent, fos quina fos la seva direcció. El poder clorar aigua, també va ser un tema de conversa prou interessant per no haver de patir cap mal.
L’endemà a les 6h, un mos i a seguir el camí. Els esperaven 5h fins al final de l’etapa. Amb un paisatge immillorable, els quatre membres del Club masquefí, iniciaven un descens de prop 1400mts en 15kms. Cabanes, refugis, fonts, estanys i la Serra de Sirvent de companyia. L’aigua, protagonista de l’etapa. Un cop arribats a la Vall del Madriu, una Vall considerada com una de les més verges d’Els Pirineus, les tendes de campanya vora el Refugi de Fontverd i els nens amb banyador al més pur estil “turista de platja” i dotats amb unes xarxes (segurament comprades en algun establiment xinès d’alguna gran ciutat), intentaven caçar les tranquil•les granotes que viuen lliurament en aquest indret, trencant així la tant exagerada fama que s’està fent d’aquesta vall per aportar turistes que hi puguin deixar diners d’una manera alternativa a les botigues i magatzems d’aquest “País dels Pirineus”. El camí fins a l’Estany d’Engolasters va ser fantàstic. El riu i els salts d’aigua, feien més entretingut el llarg tram a cobrir. Per les vores d’Engolasters, el turisme familiar o de cap de setmana ja es feia palès pel passeig arreglat del Camí de Les Fonts. Un cop ja al gran estany, aquest turisme ja es feia exagerat. Abans d’iniciar els darrers 30 minuts de descens fins a Encamp (fi d’etapa), una paradeta per hidratar-se a la terrassa del Restaurant La Dama del Llac, on s’esperava l’arribada del grup de suport logístic. Aquella darrera mitja hora es faria sense motxilla i un cop havent canviat les botes per un calçat de muntanya més esportiu. Just a temps i, entre camps de tabac, s’arribà a Encamp.
Per acabar; una pizza, una birra ben fresca i unes compres al Punt de Trobada amb un equip de gent amb la que s’ha estat compartint muntanya i també, amb els que han facilitat que això fos possible dedicant un cap de setmana al Club Excursionista Anoia amb el seu suport moral i motoritzat. Tot això, no té preu.
El camí fins al Cantàbric, una mica més curt.
 

MÉS IMATGES

Excursionistes i el grup de suport al Refugi de Malniu
Inici d'etapa. Refugi de Malniu
Al fons, la Serra del Cadi
Bosc de Corniols
Enrrera queda La Cerdanya
Pleta de Engorgs
En Marc amb el Refugi Engorgs al darrera
Arribant al Refugi Engorgs
Parada al Refugi Engorgs
Ascendint a la zona d'estanys
Ascendint a la zona d'estanys 2
Darrers metres fins a Encamp
Pizza al Punt de Trobada: Jordi, Xavi, Jose, Yolanda, Marc i Joan
Tartera pel Sola de Ramio
Serra andorrana amb el mes alt: El Comapedrosa (2939)
Vista de Sant Miquel d'Engolasters
Pel Cami de les Fonts
Vista de Les Escaldes amb el Pic de Carroi (2335)
Aribada a l'Estany d'Engolasters
Trobada amb el grup de suport a Engolasters
Estany Rodo i Serra del Sirvent
Seguint el Riu Madriu
Seguint el Riu Madriu 2
Vall del Madriu
Refugi de Fontverd
El Riu Madriu i la seva Vall
Serra del Sirvent des del Refugi de l'Illa
Refugi de l'Illa
Descansant al refugi
Moments de sobretaula
De nou en cami: Jordi, Marc, Joan i Xavi
Sortint del Refugi
Mirada enrrera: Vall de Vallcivera i serres recorregudes
Primeres pases per terres andorranes
Estany de l'Illa
Arribant al Refugi de l'Illa
Descens cap a la Vall de la Llosa
Cavalls a la Portella de Engorgs
Ascens per la Vall de Vallcivera
Descansant a la Portella de Engorgs
Zona d'estanys. Al darrera, la Portella de Engorgs
Estany dels Minyons i Puigpedros (2914)
Ascendint a la Portella de Engorgs
Esquerra: Estany de la Portella. Dreta: Estanys dls Minyols. Puigpedros