Masquefa va viure una dècada llarga, que va durar des de mitjan dels anys 90 fins ben entrada la dècada dels 2000, en què va transformar-se profundament en molts aspectes: va multiplicar la seva població per tres, va duplicar la seva superfície mentre ho feien paral•lelament les urbanitzacions, i va experimentar importants canvis en les pautes socials i culturals, així com en el teixit econòmic.

Lamentablement aquella transformació no va ser promoguda ni gestionada adequadament, tot provocant un creixement desmesurat i desequilibrat, unes polítiques urbanístiques i patrimonials totalment erràtiques, i una fractura social i cultural. Dit clarament: Masquefa va convertir-se en un suburbi de l’Àrea Metropolitana, en una ciutat dormitori sense vida pròpia.

Les conseqüències d’aquest model nefast encara continuen vives avui, malgrat que ja fa alguns anys que s’estan fent passes en la bona direcció, ja sigui per part dels veïns, de les associacions o de l’Ajuntament. La posada en marxa de nous serveis, la restauració de la Rogelio Rojo, les obres públiques als diversos barris, la nova Festa del Raïm o la Ciutat Gegantera, i altres coses que em deixo pel camí, ens allunyen del model de suburbi i ens apropen a una Masquefa viva i de qualitat.

De tota manera, encara queden moltes passes per corregir els errors del passat. A destacar algunes importants, com ara crear un pla de protecció i ordenació del casc antic; ordenar les urbanitzacions; la restauració i promoció del nostre patrimoni històric, com ara el Cementiri Vell; protegir el nostre entorn natural i la seva agricultura singular i abordar d’una vegada el tema de l’abocador de Can Mata; o aprofundir en la nostra personalitat vitivinícola, que fins i tot pot ser-nos beneficiosa turísticament.

No es tracta de buscar responsables, sinó d’actuar en la bona direcció. Convido doncs als vilatans, a les associacions i als grups municipals, a que reflexionem sobre el nostre passat recent per a poder fer-ho millor al futur, i apostem per un model de qualitat i de personalitat pròpia per al poble. Es tracta, en definitiva, de fer el salt definitiu del suburbi de Masquefa, cap a la Vila de Masquefa.

Quim Vilargunter, autor del Bloc Masquefa Regeneració.

http://www.facebook.com/masquefaregeneracio
http://blogmasquefa.blogspot.com.es