Reviure un atac de la Guerra Civil i passejar per la floració dels arbres fruiters a Aitona; dos contrastos ben diferents en la darrera sortida del Club Excursionista Anoia

Club Excursionista Anoia
27/03/2022

Comparteix
foto

Seguir les passes d’un fotògraf que va documentar el darrer atac republicà a Catalunya durant la Guerra Civil i passejar per la floració dels arbres fruiters a Aitona van ser les dues experiències de les que van poder gaudir els participants a la darrera sortida organitzada pel Club Excursionista Anoia.

Entre els mesos de febrer i març, els camps de fruiters del Segrià es vesteixen de blanc i rosa abans de que el verd de la fulla s’obri pas entre les flors que més tard esdevindran fruits. El mar de colors que formen els camps de fruiters al florir contrasten amb la duresa secana de la Serrabrisa d’Aitona.

El club masquefí programà aquesta sortida al mes d’octubre passat amb l’objectiu de poder gaudir d’una passejada tranquil·la entre ametllers, presseguers, nectarines i cirerers florits, i així va ser. Tot i la pluja caiguda durant les darreres vint i quatre hores i que no va cessar fins a deu minuts abans de l’inici de la caminada, els excursionistes van poder gaudir plenament d’una jornada fantàstica on, al mig dia, el sol va fer acte de presència just a l’hora d’iniciar el tram entre fruiters, els quals van oferir un espectacle immillorable.

El grup es va conformar a les set del matí al local del club a Masquefa. Plovia, però com ja s’acostuma a fer a les sortides del club, el grup es desplaça sempre al lloc fixat i es llavors quan es decideix tirar endavant o no. El que també acostuma a passar és que, una vegada allà, l’activitat es desenvolupa sense contratemps. Així doncs, arribats a Aitona s’inicià la jornada amb un esmorzar. Va ser llavors quan la pluja va cessar i el grup va comença la seva ruta.

Aquesta es va desenvolupar durant gran part de la jornada gràcies al seu interès històric, recorrent els indrets on el fotògraf Robert Capa va realitzar un reportatge del darrer atac de l’exercit republicà durant la Guerra Civil el qual es resguardava a la Serrabrisa.

https://es.wikipedia.org/wiki/Robert_Capa

El grup excursionista resseguí aquests espais ocupats pels republicans on Capa va realitzar el seu treball fotogràfic. Actualment, a la falda de la Serrabrisa s’hi troben uns plafons amb aquestes fotografies situades en el mateix lloc on ell les va fer. Així que, els excursionistes van poder reviure i imaginar-se la situació en la que es deurien trobar aquells soldats. És clar, ningú se’n va poder estar de fer-se les fotografies amb els personatges actuals; ells mateixos.

Després d’una bona enfangada a l’hora de creuar la zona, el grup seguir el seu camí amb l’objectiu d’arribar a l’ermita de Sant Joan de Carratalà i en la que els primers paisatges de camps florits es deixaven veure vergonyosament degut a que el cel encara es mantenia encapotat. Arribats a Sant Joan el cel es va aclarir i els camps de fruiters situats entre Aitona i Serós van mostrar els seus millors colors. Aquest va ser un bon lloc on dinar.

Ara calia descendir cap a la plana i passejar entre fruiters, així que la ruta dissenyada pel Club Excursionista Anoia permetia realitzar aquest sender circular unint la Ruta de Robert Capa i la Ruta de l’Arbre Fruiter unint-les pel pas per l’Ermita de Sant Joan de Carratalà en uns 13 kms.

El camí va continuar plàcid amb fotos i més fotos, passant per camps de nectarines, presseguers, cireres i ametllers. Alguns d’ells ja anaven perdent el color absolut de la floració degut als primers brots de les fulles verdes mentre que d’altres es mostraven en el punt més àlgid de la seva floració. Alguns però, prometien uns dies més d’espectacle amb els seus primers brots florals. “Lo Segre” feia companyia al grup i, de quan en quan, ensenyava la seva cua tranquil·la i ampla.

Al final, uns cafès van cloure una jornada fantàstica, entretinguda i on la meteorologia va acompanya a la perfecció.

MÉS IMATGES

foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto