aMasquefa

Regalos Originales   
Pàgina principal >> Política >> El president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, creu que cal revi...

El president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, creu que cal revisar l'entramat administratiu del país

aMasquefa.com
30/08/2011

Comparteix
Salvador Esteve

El nou president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, s'ha mostrat a favor de revisar tot l'entramat administratiu que hi ha a l'Estat espanyol, incloses les diputacions, una administració que segons el candidat del PSOE a la presidència del govern, Alfredo Pérez Rubalcaba, s'ha de replantejar. Ara bé, sobre aquesta proposta de Rubalcaba, Salvador Esteve opina que és fruït del fet que els socialistes han perdut l'hegemonia a la majoria de diputacions del país. Esteve també creu que el model territorial de Catalunya s'ha de discutir no només en l'àmbit polític, sinó especialment amb el territori. El també alcalde de Martorell, i l'encara president de l'Associació Catalana de Municipis també ha anunciat noves trobades amb la Generalitat per reclamar un millor finançament dels ajuntaments.

 

Salvador Esteve va ser investit president de la Diputació de Barcelona a mitjans del mes de juliol gràcies al pacte de govern entre CiU i PP, però aconseguint també el vot favorable de PSC i ERC, en total, el vot de 47 dels 51 diputats amb dret a vot. D'aquesta manera, Esteve va acabar amb 32 anys d'hegemonia socialista a la Diputació de Barcelona. De fet, ara les quatre diputacions catalanes han passat a mans de CiU. I Esteve ha anunciat un nou mandat en el que els eixos del seu govern seran l'austeritat i la transparència. I és que, per a Esteve, cal mirar d'anar aprimant la superestructura de la Diputació per tal que, sense que es malmeti la seva eficàcia, s'aconsegueixi alliberar recursos per ajudar els ajuntaments, els gran afectats per la crisi.

 

Salvador Esteve ha criticat també les declaracions fetes pel candidat del PSOE a la presidència del govern, Alfredo Pérez Rubalcaba, que va dir que calia replantejar el paper de les Diputacions perquè, creu Rubalcaba, formen part d'una “estructura del segle XIX”. D'entrada, Esteve ha comentat que no deixa de ser sospitós que Rubalcaba, que fa anys i panys que és en política, pensi ara que cal replantejar les diputacions, sobretot quan els socialistes han perdut el seu control majoritàriament a tot Espanya. De tota manera, el president de la Diputació de Barcelona sí està d'acord amb què cal revisar no només les Diputacions, sinó tot l'entramat administratiu que hi ha a Espanya. Per exemple, ha dit, també es podria revisar si cal mantenir un Ministeri de Cultura, quan les competències en aquesta matèria estan traspassades a les Comunitats Autònomes. Per a Salvador Esteve, cal aconseguir una administració més àgil, i tot plegat només es pot fer, ha dit, revisant també moltes lleis. De fet, ha assenyalat, la famosa Llei Òmnibus plantejada per CiU el que vol és simplificar més de 80 lleis.

 

Salvador Esteve també defensa la divisió territorial de Catalunya en vegueries. De fet, ell considera que l'entramat administratiu català hauria de quedar d'aquesta manera: Generalitat, vegueries, consells comarcals i ajuntaments. I en aquells llocs on hi hagi Entitat Metropolitana caldria suprimir, ha dit, els consells comarcals metropolitans. Aquest seria el cas, per exemple, del consell comarcal del Baix Llobregat. Hi ha algunes dificultats per aconseguir aquesta divisió territorial, ha apuntat Esteve, ja que quan s'obre la discussió sobre el territori, sempre s'encenen els ànims. Per això cal, ha dit, obrir un procés de discussió serè i tranquil per arribar a consensos, no només a nivell polític, sinó sobretot a nivell de territori.

 

Pel que fa a la difícil situació econòmica per la que estan passant els ajuntaments, fa uns dies el propi Salvador Esteve, com a president encara de l'Associació Catalana de Municipis, al costat del president de la Federació de Municipis de Catalunya, el socialista Manel Bustos, es va reunir amb la vicepresidenta del Govern català, Joana Ortega, i el consell d'Economia, Andreu Mas-Colell. Esteve ha destacat que una de les peticions que van fer les entitats municipalistes va ser l'elaboració d'un llistat de lleis que comporten despeses als ajuntaments sense rebre cap compensació a canvi. L'objectiu és modificar aquestes lleis.

 

La difícil situació econòmica dels ajuntaments també es veu agreujada pel fet que la Generalitat deu diners a molts municipis, segons la Federació de Municipis de Catalunya al voltant de 500 milions, uns diners que, diu Salvador Esteve, la Generalitat acabarà pagant. Ara bé, els consistoris també es veuen afectats pel fet que han de tornar diners al govern central, per un excés de finançament via participació en els tributs de l'Estat. En el cas d'Olesa, i corresponent al 2009, la quantitat a retornar és ni més ni menys que d'un milió d'euros. Segons Salvador Esteve, els ajuntaments no tenen cap manera de saber, cada any, quan rebran, i per tant, no podien preveure aquest excés de finançament. Per això el que es reclama és que aquests diners es puguin tornar en deu anys, i no en cinc només, com permetrà l'Estat.

 

Per al president de la Diputació de Barcelona, està clar que caldria establir mecanismes per a un millor finançament dels ajuntaments, que només es pot aconseguir, ha dit, amb una nova llei d'hisendes locals a nivell estatal i autonòmic. Mai, però, s'ha abordat seriosament aquesta qüestió, ha remarcat.

 

Salvador Esteve ha anunciat que la primera setmana de setembre ha de mantenir una reunió amb la consellera d'Ensenyament per les retallades previstes per la Generalitat en les Escoles de Música i les llars d'infants municipals. També ha anunciat que a partir de l'1 d'octubre, i per acumulació de càrrecs, deixarà de ser el president de l'Associació Catalana de Municipis.

 

 


Font: Olesa Ràdio

[ Fer comentari ]

jimmi
17/10/2011
20:21

http://www.regio7.cat/fet-divers/2011/10/15/clients-dun-bar-masquefa-atrapen-home-que-hi-acabava-robar-diners/171225.html

[ Fer comentari ]

     

El teu comentari ...

La IP del teu ordinador és: 54.37.205.123  
Nom
Autentifica't amb facebook i el comentari es publicarà automàticament
Comentari
(màxim 500 caràcters!)
 
Quins caràcters hi veus?
 
>> Publicar comentari >>         
 

Juliol2024

DlDmDcDjDvDsDg
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
29303101020304

Activitats recomanades:acpg

  Un producte de:

www.aMartorell.com