Batxillerat
QUÈ ÉS?
El batxillerat és l'etapa de formació acadèmica que es cursa convencionalment entre els 16 i els 18 anys, però és oberta a persones de qualsevol edat, ja sigui de forma presencial o a distància. Es tracta d'un cicle format per dos cursos.
El batxillerat prepara l'alumnat per a estudis posteriors, tant professionals com universitaris, i per a l'accés al món laboral.
MODALITATS
Els estudis de batxillerat s'estructuren en:
- Part comuna: matèries comunes i tutoria.
- Part diversificada: matèries pròpies de la modalitat escollida, matèries optatives i treball de recerca.
L'alumnat fa 30 hores lectives setmanals.
Es pot escollir entre tres modalitats de batxillerat.
La modalitat que es triï el primer any es mantindrà, en principi, durant els dos cursos del cicle:
CANVI DE MODALITAT
Si en finalitzar el primer any l'alumne/a decideix canviar de modalitat, el centre pot modificar-li el currículum i assegurar-se que l'alumne/a cursi almenys tres matèries de la nova modalitat a segon curs i, en acabar l'etapa, hagi superat quatre o més matèries d'aquesta nova modalitat.
Els alumnes que hagin superat el batxillerat i vulguin afegir alguna matèria de modalitat al seu currículum per accedir a estudis superiors poden matricular-se d'aquestes matèries noves
ACCÉS AL BATXILLERAT DES D'ALTRES ESTUDIS
Per accedir al batxillerat cal complir algun dels requisits següents:
- Tenir el títol de graduat/ada en educació secundària obligatòria.
- Tenir el títol de tècnic/a per haver superat un cicle formatiu de grau mitjà al qual s'havia entrat mitjançant una prova d'accés.*
- Tenir el títol de tècnic/a superior per haver superat un cicle formatiu de grau superior al qual s'havia accedit mitjançant una prova d'accés.*
- Haver cursat estudis estrangers que hagin estat homologats (o estiguin en tràmit d'homologació) al títol de graduat/ada en educació secundària, al títol de tècnic/a o equivalent.
-
- Altres estudis de plans anteriors homologats als esmentats.
*En aquests dos casos, en què l'alumnat disposa d'una titulació de formació professional específica, d'arts plàstiques i disseny o d'esport, pot demanar-se la convalidació de matèries optatives i del treball de recerca.
ACCÉS DES DEL BATXILLERAT LOGSE (extingit)
L'alumnat que hagi iniciat estudis del pla de batxillerat LOGSE i no els hagi finalitzat es pot incorporar al batxillerat LOE d'acord amb les condicions següents:
- Si ha superat cinc o menys matèries de batxillerat LOGSE:
- en el cas que vulgui estudiar el batxillerat en règim presencial, l'ha de cursar íntegrament;
- en el cas que vulgui estudiar el batxillerat a distància, se li reconeixen les matèries superades i ha de cursar ciències per al món contemporani.
- Si ha superat un mínim de sis matèries de batxillerat LOGSE:
- se li reconeixen les matèries superades, amb la qualificació obtinguda, i no ha de cursar ciències per al món contemporani;
- no ha de cursar educació física si va fer en règim nocturn el batxillerat LOGSE.
Un cop el centre educatiu en què es vol inscriure l'alumne/a ha reconegut les matèries superades en el batxillerat LOGSE, es pot fer la inscripció de les matèries necessàries per completar el currículum.
Per obtenir la qualificació mitjana de batxillerat s'utilitzen les qualificacions de les matèries que s'han considerat equivalents i les de les matèries cursades en el batxillerat LOE i s'aplica el procediment establert de forma general per al batxillerat LOE.
L'alumnat que ha completat el batxillerat LOGSE en una determinada modalitat pot afegir matèries al seu currículum o adscriure's a una altra modalitat de batxillerat LOE. Per obtenir la nova qualificació mitjana de batxillerat en aquest cas s'aplica la fórmula següent:
k
20·M + Σ Qi
i=1
Qualificació mitjana de batxillerat = ¾¾¾¾¾¾¾¾¾
20 + k
On:
M = nota d'expedient original
k = nombre de matèries afegides
Qi = qualificació obtinguda en cadascuna de les matèries afegides
- Document relacionat
Instruccions per determinar el currículum de l'alumnat que, havent cursat matèries de batxillerat del pla d'estudis establert per la Llei orgànica 1/1990, de 3 d'octubre, d'ordenació general del sistema educatiu (LOGSE), s'incorpora al batxillerat establert per la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació (LOE) a partir del curs 2009-2010
BATXILLERAT A DISTÀNCIA
El batxillerat es pot cursar a distància a l'Institut Obert de Catalunya. Aquesta opció té les particularitats següents:
- es cursa en blocs semestrals,
- no es regeix per les normes de pas de curs establertes de forma general i
- és més flexible, de manera que facilita l'adaptació a les circumstàncies personals, familiars i laborals.
BATXILLERAT NOCTURN
L'ensenyament nocturn de batxillerat s'adreça fonamentalment a persones que per causa de l'activitat laboral o per altres circumstàncies encaixen millor en una oferta horària diferent de la del règim diürn.
Instituts d'educació secundària que ofereixen batxillerat nocturn
Curs 2010-2011
Requisits:
- Tenir 18 anys o més, o bé
-
- tenir una edat compresa entre els 16 i els 18 anys i acreditar, per motius laborals o altres que a criteri del Consell Escolar ho justifiquin, la impossibilitat de seguir estudis en règim diürn.
Les matèries que ha de cursar l'alumnat són les mateixes que per al règim presencial diürn, llevat de l'educació física.
Les matèries s'organitzen en tres blocs que l'alumnat, de forma general, ha de cursar al llarg de tres cursos.
En ensenyaments de batxillerat nocturn no regeixen les normes de pas de curs del règim diürn: només cal repetir només les matèries no superades.
L'alumnat pot estar matriculat de batxillerat nocturn un màxim de sis cursos acadèmics. Per a aquest còmput, cal tenir en compte els cursos en què s'ha estat matriculat de batxillerat en règim diürn.
ESTUDIAR A L'ESTRANGER
L'alumnat que es planteja estudiar a un altre país pot informar-se directament als centres educatius d'aquell país o pot recórrer a alguna entitat especialitzada en aquest àmbit. En tot cas, sempre és recomanable adreçar-se al consolat del país on es vol anar a estudiar per tal d'assegurar-se de la validesa dels estudis i de l'equivalència que tenen en el nostre sistema educatiu.
|