C.R.A.R.C.

Pàgina principal >> Les Noticies >> Alliberades mig centenar de tortugues mediterrànies a les Garrigues (Lleida)
Les nostres noticies

Alliberades mig centenar de tortugues mediterrànies a les Garrigues (Lleida)

22/06/2016

El 22 de juny es van alliberar mig centenar de tortugues mediterrànies al terme de Bovera (comarca de Les Garrigues) en una acció de suport al projecte de reintroducció de la tortuga mediterrània al Parc Natural de la Serra de Montsant.
La tortuga mediterrània (Testudo hermanni hermanni) s’ha convertit en l’espècie de tortuga amb l’àrea de distribució més petita de l’Europa occidental. Es tracta d’una espècie catalogada com ‘en perill d’extinció’ i Catalunya és l’únic territori de la península ibèrica on n’existeixen poblacions naturals.
Actualment, Catalunya compte amb quatre projectes engegats per a la conservació d’aquesta espècie tan singular al Paratge Natural de l’Albera (Alt empordà), al Parc Natural del Delta de l’Ebre (Montsià), al Parc del Garraf (Garraf), i Parc Natural de la Serra de Montsant, (Priorat).
Amb aquesta acció concreta té com a objectiu principal la creació d’un nou nucli poblacional a la Les Garrigues, com a reforç al projecte de reintroducció de la Tortuga Mediterrània al Parc Natural de la Serra de Montsant i com a suport per a la conservació de l’espècie a Catalunya.
Els termes de Bellaguarda, La Granadella i Bovera, compten amb zones representatives de l’ecosistema mediterrani de Les Garrigues, són uns dels llocs de dispersió dels exemplars alliberats al P. N. del Montsant. Els dos últims anys s’ha constatat la presència de tres tortugues provinents d’alliberaments realitzats al Montsant. Això, unit a les tasques de gestió agroambiental sostenible que l’Associació TRENCA està realitzant en aquests indrets, fan de les nostres finques un paratge idoni per a dur a terme aquesta acció.
Durant els anys 2015 i 2016 (de la mà de l’Associació TRENCA) s’han realitzat les tasques d’adequació de l’hàbitat i dels tancaments necessaris per a realitzar aquesta iniciativa. Una vegada realitzades les mesures pertinents ha arribat el moment dels alliberaments.
Aquests tancaments, permetran la distribució dels exemplars més joves i la fixació dels adults, per tal d’assegurar la ‘filopàtria’ (tendència a quedar-se al mateix territori en què han nascut, o a tornar-hi per a reproduir-se) dels exemplars dispersats.
Aquests exemplars s’alliberaran marcats, fotografiats i xipats amb l’objectiu de poder fer-ne un seguiment i un control sobre l’evolució i desenvolupament del projecte.
D’aquesta cinquantena de tortugues el 60% seran femelles i el 40% mascles, responent així a les necessitats biològiques de l’espècie, assegurant la seva continuïtat generacional i elevant les probabilitats d’èxit del projecte.
El CRARC (Centre de Recuperació d'Amfibis i Rèptils de Catalunya) serà l’encarregat de proporcionar els individus a la iniciativa, i fer-ne la direcció científico-tècnica. Tots els exemplars alliberats han passat el corresponent protocol veterinari establert pel Parc Natural de Montsant i realitzat pel mateix CRARC.
Aquesta iniciativa compta amb el suport i la col·laboració del Parc Natural de la Serra de Montsant, CRARC (Centre de Recuperació d'amfibis i rèptils de Catalunya), Ajuntament de Bovera, Fundación Biodiversidad, Club EMAS, Govern de les Illes Balears i GOB Menorca.

L’Associació TRENCA i el CRARC seran els encarregats de realitzar les tasques d’alliberament, control i seguiment.

 

 [Veure 7 comentaris]

[ Fer comentari ]

Jordi Cañellas
24/06/2016
10:14

Endavant amb el projecte. Tornar la tortuga a la natura, que es on pertany de veritat. Felicitats a tots plegats, de tot cor.

en CRARC  a les 17:11 del dia 25/06/2016 ha replicat...Hola Jordi, moltes gràcies pel teu suport.




Jan
24/06/2016
13:00

Enhorabona per la magnífica tasca que desenvolupeu! Moltes gràcies!

en CRARC  a les 17:12 del dia 25/06/2016 ha replicat...Gràcies a tu Jan, per seguir i donar suport a les nostres accions.




Josep Marí
24/06/2016
21:18

He trobat molt interessant aquest sistema d'afavoriment de la filopàtria dels exemplars joves. Pot representar un punt de partida revolucionari per a la repoblació natural. En parlarem aviat.

MARC
21/11/2016
02:45

Trobo molt interessant això dels tancaments, he llegit en llibres de tortugues que a les illes Balears i a Sardenya la tortuga mediterrània és molt abundant en finques tancades per murs de pedra. I pot ser la solució a la forta predació del porc senglar, el principal perill per la tortuga, a la dispersió excessiva i al fàcil accés de persones.

quique
30/03/2017
09:52

m'ha ajudat molt per el projecte que nestem fent per l'escola i al nostre grup a la

[ Fer comentari ]

   

El teu comentari ...

Enviant desde: 4.227.36.43  
Nom
Comentari
(màxim 500 caràcters!)
Quins caràcters hi veus?

Amb això pretenem evitar l'inserció automàtica de comentaris (robots comercials, spam, ...)


Publicar comentari
 

Novembre2024

DlDmDcDjDvDsDg
28293031010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293001
FB Crarc
Twitter Crarc
INTERREG POCTEFA ECTOPYR
  Un producte de:

www.amasquefa.com
  Col.labora:

www.masquefa.cat