ESTIU-CEA.1 : Ulldeter – Coma de Vaca – Núria. LA TEMPESTA NO IMPEDEIX LA TRAVESSIA

 
23/09/2019

El Club Excursionista Anoia realitzà el cap de setmana del 27 i 28 de juliol la primera de les dues travessies previstes per aquest estiu 2019. En aquesta, s’uniria el refugi d’Ulldeter amb el Santuari de la Mare de Deu de Núria pernoctant a mig camí en el refugi de Coma de Vaca.

El camí es va iniciar tot i la pluja que queia sobre la zona propera a les pistes d’esquí de Vallter (2100 mts). Les prediccions meteorològiques ja ho havien anunciat i, tot i això, el grup va decidir tirar endavant amb el programa previst per l’entitat excursionista ja que el temps havia de millorar per a l’endemà. Així doncs, amb l’objectiu posat en el Refugi de Coma de Vaca, s’inicia l’ascensió en direcció al Coll de la Marrana, primer punt d’alçada important. Una vegada sobrepassat el Refugi d’Ulldeter (2220 mts), la pluja i el vent es feien més evidents sobre les cares dels excursionistes. Una vegada guanyat el Coll de la Marrana (2515 mts), una tempesta elèctrica es situà al damunt del grup que sense pensar-ho dues vegades, la direcció de l’expedició, els dirigí cap a la coma del riu Fresser per escapar el més ràpid possible dels llamps amenaçadors i sortir del perill evident que això suposava al estar exposats a l’espai obert del coll. D’aquesta manera s’abandonava la idea principal d’anar realitzant els cims situats a la carena que resguarda la Coma del Fresser. El camí per la Coma resseguint la baixada del riu no és menys atractiu que seguir per l’altura fent cims i resulta molt aconsellable. Cavalls i vaques fan companyia als caminaires que xino-xano arriben al Refugi de Coma de Vaca (2000 mts) que troben ja ben ple d’excursionistes. Les botes, ben xopes, i les capelines queden esteses a fora de l’edifici i el grup es disposa a menjar alguna cosa desprès d’una dutxa.

Com sempre, l’ambient excursionista que es viu en el Refugi de Coma de Vaca resulta inigualable.

Tal com havien anunciat les previsions meteorològiques, l’endemà es despertava un dia fantàstic. El sol sobre l’herba mullada per la forta pluja del dia anterior impregnava l’aire d’una olor anhelada per a qualsevol excursionista. Desprès d’esmorzar i d’acomiadar-se dels guardes del refugi, no faltaria la fotografia de grup abans d’iniciar la travessia fins al Santuari de Núria.

L’itinerari triat pel Club Excursionista Anoia era el del Camí del Enginyers, que transcorre en vista aèria sobre la Canal del Fresser i per sota del cim del Torreneules abans d’arribar a la zona de Les Pedrisses. El recorregut resulta espectacular i divertit gràcies als passos equipats amb cadenes i grapes que el fan més entretingut.

El grup arribà al Santuari de Núria (2000 mts) i brindaren amb una clareta de cervesa i llimona i aixecant una petaca de Ratafia, com ja és tradició.

Cap de setmana ben complert. Pluja i fred, sol i calor, satisfacció i bona companyia. Que més se pot demanar a la Muntanya?