Alliberament de 200 tortugues mediterrànies al Parc Natural de Montsant

 [Veure 35 comentaris]
04/09/2015

Més de 200 tortugues mediterrànies (Testudo hermanni hermanni), majoritàriament adultes, han estat alliberades aquest matí al Parc Natural de
Montsant. En l’acte ha participat la directora general de Polítiques ambientals, Marta Subirà, i el subdirector general de Biodiversitat, Jaume Vicens.

Des de l’any 2005, la Generalitat de Catalunya duu a terme un projecte de
reintroducció de la tortuga mediterrània en el Parc Natural de Montsant amb l’objectiu final d’aconseguir una població viable de tortuga mediterrània en aquest parc. Amb aquest nou contingent de tortugues que s’hi ha alliberat, el nombre total de tortugues presents al parc arriba als 2649 exemplars.

Aquest programa de reintroducció es realitza amb la col·laboració del Centre deRecuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC) que gestiona i fa elseguiment de les tortugues alliberades i que treballa conjuntament amb l’equiptècnic i de la brigada del parc.
Enguany, com ha succeït en els darrers cinc anys del projecte, s’ha comptat amb el suport de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient i Territori del Govern de les Illes Balears, que a través del centre de recuperació de faunasalvatge del GOB Menorca, ha permès disposar d’un gran número de tortugues mediterrànies recuperades en aquest centre, que permetran augmentar deforma important la presència d’aquest queloni al Parc Natural de Montsant, i deretruc, a Catalunya.

Una espècie en perill d’extinció

La tortuga mediterrània, té una de les distribucions geogràfiques més reduïdes d’Europa Occidental. Catalunya juntament amb el País Valencià, són els únics territoris de la península Ibèrica que compten amb poblacions, focalitzades en sis espais naturals protegits: el Parc Natural de Garraf, el Parc Natural del Delta de l’Ebre, el Paratge Natural de l’Albera, El Parc Natural de la Serra d’Irta, la Serra de Llaberia i el Parc Natural de Montsant.
L’espècie està greument amenaçada d’extinció a causa de la destrucció del seu hàbitat (incendis forestals) i la captura, encara hores d’ara, per a ser destinades al mercat de mascotes (il·legal). El seu futur a Catalunya, passa per la conservació de l´única població natural present al Paratge Natural de l’Albera i per potenciar la creació de noves poblacions dins l’àrea de distribució històrica i potencial de l’espècie, amb l’objectiu d’establir una xarxa d’espais que li serveixin de refugi.